1

Thursday, February 11, 2010

finaL YeaR ProjeCt

hai kwn2 semua..
sebelum grade kami sebagai student thn akhir kena buat la projek sarjana muda(PSM) atau dalam bahasa brad pitt nya final year project..nak tau tak saya buat project ape..meh dgr..saya memilih tajuk lecturer utk develop hardware yang berkait dgn software..paham ke??maksudnya buat satu gadjet yang diprogram oleh software MPLAB dan menggunakan GUI dari Visual Basic .NET..so, tajuk PSM saya ialah Smart Ordering Sistem At Restaurant..ok maksudnya, bila kita dtg nak mkn kat restaurant,tkyah la angkat tangan keluarkan bau ketiak utk panggil waiter..just key in code kat gadjet atas meja je..pastu apa yang kita order akan syiuu terus ke dapur utk preparing hidangan ..do u understand.??.komponen2 yang terlibat pada gadjet tu ialah LCD,Keypad dan komponen2 halus yg lain..pastu GUI digunakan kat cashier dan dapor utk papar bayaran and oderan respectively..

gamba kat atas ni adalah initial result utk sem lps..utk sem ni kene transfer ke atas PCB board..dan progressing skrunk ni 60%..bln 3 ada seminar utk presentation PSM,..takutnye..

gamba atas ni mesurement utk gadjet yang menggunakan regulator LM7805 utk produced 5V daripada 9V from battery..

ok:saya offer sape nak beli project saya ni..harga boleh dirunding..

5 comments:

MOBYDICK said...

salam ziarah,maaf la kalau ganggu..saya memang minat giler kat elektronik dan komputer ni sya tak pernah masuk mana-mana u atau kolej banyak kursus yg dipohon tapi hampa gagal,,sya teruskan dengan belajar dari buku,belajar buat projet.Alhamdulilah dah hampir 10 tahun saya berjaya membuka kedai servis tv dan komputer dan masih lagi belajar...

bakal graduate said...

alhamdulillah..ALLAH takpenah tetapkan sesorg itu gagal selamanya..dia pun berhak utk berjaya..mengikut cerita awak,awak lagi bersungguh2 dr saya..saya ni byk taik ayam je..hehe

noor syamiera said...

hello
saya nk tanya more detail psl project awk
saya ingt nak jdkan as fyp saya
this is my email : myemye13@yahoo.com

can u contact me asap or maybe just email me ur number

oh btw my name is myra

nadia said...

Sy berminat.. boleh whatsapp x 0178758664

Zahid Mokhtar said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.nama saya zahid student from Unikl Mitec, nak tanya sikit berkenaan dengan fyp puan.kalau tk keberatan boleh email saya (zahid_mokhtar@yahoo.com)