1

Wednesday, July 25, 2012

MUST READ:UNTUK MOK PART 2


Makanan yang perlu di elakkan semasa hamil.



1- Air kelapa
2- Tembikai
3- Nenas
4- Durian
5- Makanan pedas
6- Makanan sejuk macam kobis, tebu,
7- Daging mentah atau separuh masak, sushi, ikan atau kerang, siput atau kupang
8- Daging yang telah di prosess seperti "hot dog" dan "daging deli"
9- Kicap
10- Organ dalaman haiwan seperti hati ayam,hati lembu
11- Tapai
12- Keju lembut yang tidak di pasteurkan & keju biru
13- Susu yang tidak di pasteurkan, jus dan 'apple cider"
14- Telur mentah atau makanan yang mengandungi telur mentah termasuk kuih yang berlemak, tiramisu, doh/adunan biskut mentah, ais cream buatan sendiri & caeser dressing
15- Sebarang ubat-ubatan tanpa nasihat doctor
16- Minuman bergas/alkohol/merokok




17- Minuman berkafien/kopi
18- Ikan tuna steak, sea bass, shark atau ikan berukuran saiz besar
19- Makanan terawet seperti jeruk,makanan dalam tin dsbg
20- Elakkan memegang atau menggunakan bahan-bahan kimia seperti racun,semburan serangga atau bahan perosak, cat peluntur dsbg. 
21- Elakkan memegang,memandikan atau menukar pasir najis kucing peliharaan.
22- Jangan amalkan bersaunaatau berendam dalam air panas.
23- Tidak berurut atau menggunakan mesin urut kaki/badan.
24- Jangan guna pencuci wanita yang sebarangan kerana ada diantaranya yang mengandungi bahan yang berbahaya untuk wanita hamil.
25- Tidak melakukan kerja-kerja berat, berdiri terlalu lama,berjalan terlalu lama atau duduk terlalu lama terutama pada trimester yang pertama.
26- Jangan lupa untuk mengambil supliment seperti kalsium [susu,keju,yogurt,jus oren, susu soya, bijirin,bayam, brokoli, tauhu, tempe dsbg], asid folic& iron  [daging merah, salmon, telur,bijirin, tofu, buah-buahan,sayuran & kekacang hijau] .
27- Hentikan kegiatan lasak.
28- Amalkan makan kurma



*hopefully,selera makan mu kembali seperti dulu..tapi awas,elakkan yang diatas..

Saturday, July 21, 2012

MUST READ:UNTUK MOK PART 1

CARA HILANGKAN ALAHAN MOM-TO-BE:

1) Makan kurma atau kismis-menghilangkan rasa loya dan memberi tenaga.orang kata akan melahirkan anak yang sabar. tidak mudah marah tau macam mu..mudah mudahan dapat beri mu tenaga..elakkan kerap demam..cian mu asyik demam je..bulan puasa ni senang dapat kuma..beli pak taiyop punya lembut sikit..

2) Amalkan makan madu pada waktu pagi dan sebelum tido..madu macam tak pernah nampak mu makan je..try la ye beli madu..

3) Minum air Glucose (kalau taktau serch google tengok tin dia cemana)..beli perisa oren boleh hilang loya...lagipun mu kan suka oren...

4) Makan roti kosong cicah milo - try ni mok kalau mu takde selera nak makan..kalau duk ngan ore, mu mesti selera makan kan..tu pentingnya kawan yang kuat makan..makan ikan bilis goreng ngan cabai n bawang ngan telor dadar pun naik selera kan time study dulu..hehe..

*hope mu kuat ye mok..cian mu asyik demam je..dah la sorang2..jaga makan tau mok...kena makan..walaupun sikit..kalau tak larat puasa batalkan je ye..nnt ganti lah..klu ore ada kan boleh jaga mu kan.takde rezeki nak wat cemana..hehe..kuat tauuu...makan biskut tigerrrrrrr gak...

kredit to:http://sensasihot.wordpress.com/2012/01/17/cara-hilangkan-alahan-masa-mengandung-morning-sickness/

Sunday, July 15, 2012

CoME JoiN uS..

 Lately memang letih gila, kene jaga machine la pulak macam operator sebab lack of headcount but number of machine was increased,tah dtg dr mana,tetiba jatuh gedebush dari langit and actually not my customer,but they tarik my operator.. and bila ada super duper urgent..email bertalu2 masuk duk push2 tanya progress..operator takda,sapa nak kena jaga,kitorang jugak.. ..as a PE TECH customer A, ko sanggup ke tengok machine ko tak jalan...sanggup ke machine ko senyap je..takde orang nak jaga,keras kat situ je...tak ada operator nak care your machine..bila tanya operator "napa machine ni tak jalan?"..operator:"takde orang kak nak jaga"..tak sanggup okeh..atas kesedaran,kami la dengan rasa bertanggungjawab ke atas machine kami,terpaksalah ringan tulang menjaga machine..menjaga hati customer supaya memenuhi dan menetapi apa yang diorang nak..so,awokk merayu yang diluar sana, tengah mencari kerja kelulusan taraf SPM dan warga2 indonesian sekalian, PLEASE COME JOIN US...business gila2 tengah rancak..almaklumlah,customer baru masuk,1 customer baru tp di sumbatnya berpuluh machine.. sudah berapa batch pekerja dari seberang datang tahun ni,but still not enough..percayalah,untung gila jadi operator di test line, OT banyak..nak sapu kasi licin pun boleh.sangat di alu2kan...kupon makan rm3.50 di bagi..operator saya sendiri tunjuk payslip dia last month,RM2000 wooo..gilazzz kau...yang foreigner siap tayang2 emas baru doh..baru berapa bulan kerja..sungguh jeles di situ..awokk apa dapat..gigit jari,kaki sakit,tumit sakit nak pijak lantai pun dah tak larat,berat badan makin bertambah sebab bilaletihsayamakanbanyak....that why PLEASE COME NEW JOB TO ME@BILA LA KERJA BARU NAK SAMPAI....tak sanggup dah korbankan peluh ni jaga machine,im not operator hokeh..banyak lagi kerja lain nak settle..masa rehat pun terpaksa dikurangkan kepada setengah jam,mikirkan machine aku ni mesti tengah nangis ngokngekngokngek tanpa ada yang peduli...


welcome..kami sambut dengan senyuman yang manis lemak berkrim..
engineering team yang berkerja keras demi nama baik company..hehe..
moh keroje sini..operator kaya..staff yang kayap..
 leh curik wireless customer..tp itu dulu..sekarang diorg tukar password kot..tkpun modem kena sambar kilat kot..dah xleh lepak berwireless..
time pergi kerja mata jelas je..
 time balik dah kelam permandangan mata ni..





which one my car??

Monday, July 9, 2012

wHatzz GoiNg On HitZ

since my plan was ruined,
i need and must continue what i have now with high motivation..
be more positive and do the best..
gain more knowledge..try improve communication skill
even my boss dislike me..
kihkihkih..

Sunday, July 8, 2012

oh my engliSh..

What were the responsibilities of your current position?



Am belong to Final Test Department which this department provide to test the functionality of electronic chip and eliminate the reject one before proceed to customer.


As a Product Engineering Technician, Am responsible to perform the setup of electronic equipment and maintain the test process and procedure as required by customer. Engineering team must ensure every single product meet the target of timeline, yield,unit per hour,quality and reliability. I also support to test the trial customer product or new  test program and update to them the result (yield and reject breakdown) once done the process.


I will prepare a report as well, and send to customer by email if encounter any failure of quality product such as low yield, high reject or found abnormality during the  test process.


For the technical part, once operator report the abnormality during the test process, we will identify first the hardware, electronic device or tester and solve it as soon as possible to avoid the delay of process and not commit the target. Otherwise, report to customer if suspected the root cause of failure come from their product.


Meet the timeline,minimize the cycle time and reduce the downtime with high quality output is our goal in Final Test Department.




**it for nothing**

Saturday, July 7, 2012

kEje kiLang Besi

ini lah hasilnya kerja kilang besi..dihimpap besi..


ruined my plan for this week..
kita merncang,DIA yang menentukan..

Tuesday, July 3, 2012