1

Wednesday, March 19, 2014

#pray for MH370


sesungguhnya engkaulah yang maha berkuasa..
dilangit dibumi dan dilautan terbentang luas..
hanya padamu kami berserah..
YA ALLAH

Thursday, October 3, 2013

3rd SepTember,Our Beloved Mom Birthday..

cakkk..muncul hari kedua bersama entry bergambar..kihkihkih..
actually tengah tunggu  "live" CCS..twentyminute..so dari tak buat apa,tergerak hati nak upload gambar ke blog...just try..sebab kan sebelum ni sudah exceed limit to upload any picture..

rancangan "surprise" ni dimesyuaratkan time celebrate birthday ema dekat pizza hut..ahli lembaga termasuklah ema,siti,opek,teman dan akak+abg ipar,mak pergi toilet,kelam kabut kami discuss.....memang tak terpikir mula2 nak wat gini,ini semua idea si ema..nak buat yang gempak punya...so,bincang punya bincang,especially about cost,time,bahan2 mentah dan sebagainya.. dibahagi-bahagikan,maka semuanya setuju...

So,set kamar tidur sudah disurvey...hanya tinggal book saja dan bagi tarikh bila patut dihantar ke rumah...barang2 seperti cat dan sebagainya pun kene stand by awal..tiba masa ON je..
sebab kami ada beberapa jam sahaja untuk menyelesaikan semua..

bilik ni memang asalnya inilah warnanya..tak pernah berubah..
selepas mak pergi sekolah,jam7.30am..teman ngan ema bertungkus lumus mengeluarkan semua barang...hampir 2jam rasanya baru siap..
kami memilih tema merah+cream...tp tu cat napa pink pun taktau..mybe dah campur kuning..
opek la tukang cat yang bersungguh2..walaupun baru balik kerja malam..kamiperlu bersungguh2 kerana ada 6 jam saja untuk melengkapkan misi ini..pastu baru teringat nak remind tokey perabot suruh hantar katil semua..boleh dia cakap takda lori..no no no..by hook or by crook..you must send it NOWWWW..
kalau tak,plan surprise kitorang hancur..Alhamdulillah,mereka hantar tepat pada waktunya...
kerja mengecat hampir selesai dan tinggal set up katil almari bagai..
akhirnya,usaha kami terhasil seperti di bawah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
alhamdulillah,walau tak sehebat mana,walau tak semewah mana,walau tak sesempurna mana,
janji kami telah memberikan sesuatu kelainan di hari lahir mak..

semoga makterus bahagia disamping kami anak-anak...
AMINNNNNN...


Wednesday, October 2, 2013

Abnormalnya hidup biar SedaP

oh my blogggggg..
mana penyapu sawang ni..
dah macam rumah tinggalan je...

haha..saja je buat entry welcome bak..dah dua kali buat,tapi tak welcome welcome pun ye..homai..ni saja je datang menjengah kembali..tunggu benda alah bawah ni..

haha..ni la menatang yang banyak mengambil masa ku..
tapi enjoyyy..lagipun time offday je leh layan lama sikit,kalau time kerja tu,sorry naik lori la,tak larat den eh...nak buat apa pun tak boleh dah..harini offday.. sekarang pun dah pukul 12.50am..sebab dah tidur siang hari disebabkan malam harinya kerja..makanya esok paginya pun ngantok..olehyangdemikian,inilah dinamakan abnomality..

Friday, May 17, 2013

HaLLoo GuYs..

wow,dah lama gila tak menaip di sini since unable to upload gambar sabah last year..welcome back..tu je nak cakak..hihihi..

Thursday, September 20, 2012

Farewell mY bOss

Unexpected things..
boss teman telah mengambil keputusan meninggalkan anak buahnya dan "mama" setelah hampir 5tahun berada di CSM...berita ini diterima secara mengejut oleh semua orang,nope mybe ada yang sudah tahu awal sebab ada khabar2 angin dia akan resign..tapi teman dan ramai orang not believed it.. dia resign takkala banyak issue yang dipompangkan oleh customer..bukan dia lari dari masalah dengan customer,he very genius  one..customer percaya dia 100%...mungkin dia berasa tak seronok atas sebab2 tertentu dan decide untuk cari kerja lain..

farewell at MP Restaurant Ipoh -2012 Sep 14..
she very closed dengan my boss..macam kuku dan isi..
dan paling lambat dapat berita ni sebab tengah bercuti di Chezh Republic.. 






 Engineering BU2 Team..
 from left: Partial Supv,Equipment Manager,BUA Production Manager, Enginering Manager, my boss, Eva
Teman,Mubin,Lawrence dan Wong..
dan beberapa orang lagi not in picture..
my boss with copy and paste man..


The last one is my engineer or called as mama and leader of our team now..
and worry kalau dia ambil langkah yang sama..khabar2 angin sudah ada..hope jgn tinggalkan kitorang jadi anak yatim piatu pulak..and harap "mama" kuat untuk hadapi macam2 kerenah customer..kami ada untuk support anda..



Automatic reply from him..teman saja put him in loop nak tengok pe dia tulis..

sedih pulak baca ni..sebab teman salah seorang yang banyak timbulkan masalah dengan dia..
dia banyak ajar macam mana bekerja dengan perfect,double check before u send dan banyak lagi..
so dia taksempat tengok teman berjaya macam mubin yang pernah di saiko dia sampai menjadi seorang yang perfectionist..

Sunday, September 2, 2012

RayA tErBaiK 2012

alhamdulillah dengan limpah kurnia Illahi dapat kita bertemu ramadhan dan syawal tahun ini..
semoga ianya dapat memberi seribu barakah dan bermakna dalam diri kita..

bagi kami sekeluarga,tahun ini adalah raya yang paling meriah dan terbaik bila dapat merapatkan silaturrahim dengan saudara dekat tapi jauh..haha..maksudnya saudara dekat tapi duk nun jauh di selatan Malaysia,
Parit Raja Johor...tempat kelahiran mak,tempat berlangsungnya perkahwinan mak ngan abah dan terlahirnya 2 orang anak di sini,kaklong ngan akak..

as i remember,almost 13year teman tak jejak kaki kesini,paling terakhir masa darjah 6..
lama tak..masa tu tok wan ada lagi..mungkin sbb kitorang dulu hidup susah,takda kereta besar,adik beradik ramai,so nak balik johor kene pikir duatigakali..

balik johor??cemana boleh plan balik johor nih..
takingat teman, masa ramadhan ke berapa baru2 ni..teman tengah tido..tapi dengar2 suara mak cakap,mak bosan la raya kat sini..jom kita balik johor..pastu adik2 cakap boleh je..mak terus call kaklong yang kat melaka,jom kita balik johor..kaklong dengan pantasnya jawab,jom2..excited tanpa tanya laki dia dulu..hehe..asalnya memang takterpikir pun nak balik johor raya tahun ni..
RAYA KEDUA
berumah terbuka di R&R Dengkil..lemang sebatang..pukul 10pagi kitorang gerak,10malam baru sampai sri baharom parit raja...memang gembira sangat..indahnya suasana kampung pada waktu malam..perasaan raya dikampung yang membuak2..tido kat rumah makmun besh sbb sejuk,puas tido..takmacam chemor yang panas sokmo..mak ngan makmun bersembang sampai 2pagi..macam2 cerita sambung menyambung..kalah orang muda...
haziq yang makin besar..gather di melaka,and terus gerak ke johor ikut jalan lama..punya la jam..ya ampun..
pagi2 kitorang bangun,g mengimbau kenangan di rumah atok..dah jadi rumah peninggalan..
dulu chantek rumah ni...nyaman..




kecik2 dulu mandi air tadahan kat sinila..sejuk..tak mandi bilik air dah..
ruangan dapur...
nampak antik la pulok..
tarikh renovate ruang belakang rumah..
dah ghoper gambar perkahwinan lak..

semak samun dah kawasan rumah atok..takde org nk bela..
titi yang sungguh tahan lama...
suasana kampung style..terbaik....
happy sesangat..beshnya kalau dapat duk kampong..

balik semula ke rumah makmun...
kampung ni masih mengekalkan panjut..betulke nama dia panjut..bila malam nampak chantek sangat..sepanjang jalan...


inilah rumah makmun,besar,sejuk dan selesa..pastu mandi airnya sejuk sangat,besh,segar gila..






makmun yang takpenat melayankitorang...
pakmat yang senyap je setelah peninggalan anak tunggal lakinya..al-fatihah..
beraya dirumah cik mat pulak..abang mak..
sorang..still single..hahaha..
berdua..dua2 single..kahkahkah..
berempat...
berlima..hahaha..elok lak susunan gambar ni..
makcik leha berborak dengan ajis..
mak cik leha ni terkenal dengan guru bahasa inggeris yang paling garang di daerah rengit..


tu dia pakmatnya..dia pun garang..kalau tanya pointer berapa,jawap dapat sikit,habis la dia marah tak henti..


jom jom gerak tempat lain pulak..

kita kerumah wak jem..nenek saudara..


ni lah dia wak jem..tinggal sorang2 je..sungguh berani..

yang bersongkok tu abag mak jugak,dtg dari segamat..paklong and sekeluarga..

haziq kusyuk main game je..








sampai ke kereta wak jem nak bercerita..punya la lama tak jumpa..
next rumah,atok suki..
yang bersongkok tu adik atok..


singgah rumah terakhir lak-atok rasidi..











then,patah balik ke rumah makmun..rehat dan bersiap2 berangkat pulang...
terima kasih makmun..sgt sporting dan melayan kami dengan sangat baik...
siap bagi duit raya,tak kira dah kerja mahupun kawin..katanya,ni duit untuk raya tiap2 tahun yang kitorang tak balik..huhu..thanks..seronok dia kitorang datang ceriakan rumah...pastu makmun suruh tiap2 bulan kumpul duit,raya tahun depan boleh datang lagi..insyallah..
tengok muka makmun sedih je kitongan nak balik..dia tak sangka kitorang ni semalam je kat situ..



then balik ke melaka,singgah umbai..


thank kaklong ngan abg shahril belanja besar kitorang..







bermalam sehari di melaka..

pulang ke kampung halaman- Chemor..sehari di Johor,sehari di Melaka..