1

Wednesday, February 10, 2010

etcHing pRocess

hai-hai-hai kwn2 semua...
asyik cerita pasal personal life je kan..sesekali aye nak cerita pasal pembelajaran skit..
korang nak belajar tak buat electronic circuit atas PCB board..okeh..jum..

1.design schematic using protel software
-kalau taknak guana protel,software len pun boleh mcm proteus ke..
-kalau guna protel,pastikan print top bottom je ye mcm kat bawah ni
-pastu print mengikut saiz sebenar atas plastik transparent ataupun potostat je..
-kalau line tak clear ikut ngan pen marker ok..

2.put the transparent plastic on the PCB
-gunting plastik transparent mengikut saiz cct design dan tampal menggunakan salefontip pd pcb board yang sudah ditarik covernya..
-pastikan kaki 1 IC pada belah kanan ok..


3.ultra violet ray exposed
-letakkan kerja di step 2 dlm benda ni selama 60-90 saat..
-yang transparent ngadap ke bawah..
-elakkan board terkena cahaya luar selepas selesai semasa dikeluarkan


4.developer solution
-rendamkan board td ke dlm acid developer sehingga garis litar kelihatan..
-penyediaan sendiri boleh juga..dengan menggunakan bekas ape2 yang muat pcb board tu..pastu bubuh air panas+sedikit air asid developer dan goncangkan perlahan bekas tersebut..
-pastikan liquid yg digunakan sesuai dgn board samada positif atau negatif board..
-dh ok pastu basuh dengan air..


5.etching
-kesemua button hijau ditekan ON pd suhu 42darjah
-board dimasukkan kedalam mesin 4-10 min


6.board dibasuh dengan air yg mengalir..


7.cecair stripper dialirkan keatas board

stripper liquid

-untuk menghilangkan warna hijau pada line litar
-sehingga nampak keemasan
-atau gosok dgn kertas pasir dan bilas..


8.potong board mengikut kehendak sendiri



9.drilling process
-kesemua lubang component di drill
-selepas selesai boleh lakukan insert component dan solder..


selesai etching process..semua langkah2 ni dilakukan sendiri dgn bantuan kawan2 untuk final year project..fyp ape aye buat..nnt aye cerita lagi..

3 comments:

zura said...

waa . mcm best je :D

bakal graduate said...

besh kalau jadik..klu tak jd hampeh..

mEQ wAni. said...

menarik blh citer x???