1

Thursday, March 11, 2010

Le ToUr De InFiNeoN

banyak kerja tapi peduli ape teman..still nak update..11/03/2010 teman ngan 30 lebih coursemate membuat lawatan industri ke infineon-semiconducor industry kat batu berendam,melaka..


gambar2 di bawah ni adalah bakal2 engineer-insyallah- yang terlibat dalam lawatan tersebut..teman wat gamba ni hitam+putih=kelabu asap supaya nampak classic gituu memori hujung2 sem ni..huahuahua..actually and truthfully, quality gambar tu sebenarnya zero..almaklumla handset buatan china..haha..betul ckp si gemok"buang je la handset tu,handset murah"..si gemok kalau ckp mmg takde insurans..tp mmg betul pun..huahuahua..nak handset mcm mak acih..

dah rupe macam pelakon 2hati1jiwa la pulok..kembar siam kepala melekat..muahahah..

kak sue mmg seorang yang pemalu..ija tetap kachak..

kali ni nampak kak sue ayu gitu..yang belakang tu leader of tour,hajar..

dalam pukul 3 lebih kut kitorang sampai..

sebelum masuk dapat sticker as a visitor..

ikut macam asyran ok..tampal di kiri labcoat ya..



kiri dan kanan adalah lecturer pengiring tour ni..
fistly,kitorg di beri briefing pasal infineon dan marketing dia blablabla n ngantok blablabla lapar blablabla..


masa yang ditunggu2 adalah tgk real operation dia..
sebelum tu pakai kasut plastic ni ye..dah guna plastik ni boleh bwk balik letak kat kepala..

penerangan dari staff diorg tentang manufacturing of discrete component (transistor,diode n ape tah ag satu tu)...

process flow..die die..

real equipment..

first process iaitu makan wafer dalam disco..boleh??

last process, makan tapai+lempeng=taping dalam rumah..
boleh??hah!! kamu ni jarah..tau la laporr..semua nak dimakannya..

okeh..serious sikit..ni cth application dia..provide discrete component dalam handset,motherboard,automotive blablabla ..

syirah merupakan second tour guide yang banyak memberi penerangan gak..thanks syirah..teman ni tatau pape..

blablabla..pastu dlm kul 6 lebih kot kitorg pulang ke pangkal jalan..hehe..
membawa sedikit sebanyak pasal infineon dan process2nye..thanks alot..


di akhir bicara..syirah nak menunjukkan saguhati dari infineon iaitu
PDA version 3..huahuhua..buku nota kecik la..tp lawa gak..tq..

11 comments:

Anonymous said...

gile la, aku terase glemer kt post kali neh!!!!

gO mi NaM said...

ko syirah kan..gle glamorr..

nfahk~ said...

thanx singgah belog sy :) keep-in-touch keyh.. follow me:p

pija^_^ said...

qidah.. aku nk cilok sebarang dua tiga gambo infineon ni blh x..? mahu buat report

gO mi NaM said...

ambik la jika kamu mahu..tapi itam putih je la yg ada..yg asal dh kene delete..tatau lak dia nk report..kalau ko boleh convert balik ke warna ok gak tu..heheh..

embun d tengah malam said...

infineeon yg dekat dgn umah

Ibu Ayra said...

salam kenal dik...akak buat kunjungan balas nih...ekceli akak nih super senior UTEM... time tu masih KUTKM... tgk gambar2 kat entri nih tingat time study dulu...wish u best of luck... akak follow...

gO mi NaM said...

nfahk&embun d tengah malam&Ibu Ayra:-thanks..

¶A.K.I¶ said...

drop here kejap~

Anonymous said...

salam wak sy nak tanye sikit macm ne nak wat lawatan kat infineon..ade contoh kestas kejer x??? & kalau boleh sy nak no awk boleh x???? ni no sy 0176227705.. fb sy mahbna@live.com.

tuan tanah said...

sorry la anon..wat2 kertas keje ni awokk tak tau la..just ikut je lawatan ni..semua lecturer yang uruskan.