1

Wednesday, February 16, 2011

makcik ke pasar..

rasa mcm lama pulak cuti ni..tp malas pulak nak pergi kerja esok..

semalam kan,teman mcm biasa lah pergi pasar beli barang dapur,selekeh je..mcm makcik2 pergi beli ikan keli sekilo...makcik2 pun lawa bergaya lagi dari teman..ala,pergi pasar je kan,tibai je la..serkup tudung,start motor terus pergi..bukan ada org kenal pun..means bukan ada budak2 sebaya teman pergi pasar..kebanyakkannya makcik2 cari bahan masak tengah hari..

tup tup terserempak dengan classmate teman time abc dulu..lelaki melayu tunggal dalam kelas teman (majority budak chinese) dan merupakan ketua pengawas 2004..seorang yang polite dan clever..selamat dia yang tegor dulu..biasa la teman ni..susah betul nak tegur org bila terserempak..kene org lain yang mulakan dulu..dalam hati teman,malunye teman selekeh rupe makcik2,mana nak letak muka ni..dah la saiz badan bertambah XX..layankan aja la..takkan nak buat2 tak kenal..


dia :ni akidah kan
teman :hi..(sambil tersenyum malu..werkk)
mak dia :siapa ni..
teman :kawan sekelas..
mak dia :owh
teman :hang jadi engineer kan sekarang.(teman tau dia ambik course engineering)
dia :ha'a..
teman :dekat mana.
dia :MEMC.tau ke?
teman :tau..depan finisar..
dia :hang buat apa sekarang?
teman :kerja biasa je..technician dekat carxxx..

bla bla bla dan akhirnya kami bla..

bestnye dia..jadi engineer kat chemor pulak tu..memang duduk bawah ketiak mak la..harap2 suatu hari nanti dia boleh jadi kabel tembaga..kehkehkeh..rajin2 la pergi pasar lepas ni..tapi tamau selekeh2 derr..

akhiran:bila cerita je dekat mak..kawan tu kawan ni jadi engineer..mak teman mesti cakap,"mohon la jadi engineer dah" (dengan penuh harapan)..sedih tau..dalam dilemma..ada la pulak minah tu cakap kat adik teman "eh,dapat kidah kerja carxxx"..ye..saya dpt kerja carxxx..tapi bukan engineer mcm hang..teman tak pandai mcm hang...

4 comments:

no name said...

teruskan usaha anda..chaiyok! =)

vwxyanabcd said...

setuju ngan no name. ;) go go gominam. Chaiyok2!! prjlanan msih pnjg.usah risau.=D

p/s: mcm ku knal minah tu.adekah? meh nak bg dia mkn smbal belacan.biasa mulut tu.haha.
Rilek kidah. Dia mungkin jd engineer. Tapi dia takde kawan yg best mcm aku,noname,madarame.....& rmai lgi. =D

norul aqidah mohd zawawi said...

haha..korang suke wat comment yg boleh bergelinangan air mata ni..

mujako said...

kamon kidah u can do it...