1

Thursday, April 22, 2010

peNjaMiN



tgh tengok wanita hari ini..isu pasal penjamin..

tetiba ingat kes bapak teman..menjadi penjamin kepada kawan dia untuk pembelian kereta..mana la tau kawan baik leh jadi taik kan..seblm dpt tu mcm2 janji diberi..sekali, kawan dia bayar kereta berapa bulan je..dalam 3 bulan dari 6 bulan,lebih kurang gitu la..pastu dah sedap kehulu hilir dgn kereta dia,tk nk byr lak..ingat pecuma ke..pastu kawan dia balik sabah..what de people la..dh la tak bayar pastu lari..sebelum dia lari mmg tak ade surat pape pun sampai rmh..tak syak pape la..dia n wife dia siap dtg rumah lagi bagi semua pinggan mangkuk dan barang2 kat kitorg sbb kitorng baru terima musibah akibat kebakaran..nampak ok je lakonan diorg, baik lemah lembut pijak taik pun tk penyek..huh..

lepas beberapa bulan diorang pindah..mula la episod duka sebagai seorang penjamin..surat bank datang bertalu2..pastu surat makamah suruh datang makamah..surat lawyer bagai dan macam2 lagi mintak bapak teman datang ke makamah atau selesaikan segala hutang piutang si seton tu..benda ni datang sekali gus dengan masalah kesihatan kronik bapak teman..dush..bertimpa2..mak teman dah tak leh duk diam..membebel je sbb bapak teman senang2 jadi penjamin..bapak teman relax je..tenang je seperti takde ape2 berlaku..pergi makamah tidak, kebank tidak..semua tak..tapi dalam hati sapa yang tau kan..

pastu bila bapak teman dah meninggal, leh pulak datang lagi surat makamah dan bank...pulak..tension kitorang, kitorang ke kena sambung bayar..huh damn..dan atas ihsan individu tertentu, menasihatkan kitorang buat surat ke bank dan makamah menyatakan En.Mohd Zawawi B Jamhari sudah tiada lagi..bukan nasihat lagi,siap menguruskan proses ni..terima kasih tak terhingga sbb byk berbakti kat family kitorg semenjak abah takde...semoga pengorbanan dan kesabaran anda berbaloi dan dipercepatkan jodoh..Alhamdulillah, kitorang terlepas dari sengsara ni..dan semoga abah tenang disana..

menurut WHI tadi, ada dua golongan penjamin yang sudah meninggal dunia:-
1) kes pertama dan atas perjanjian,bila penjamin meninggal maka automatik terlepas.
2)kes kedua dan atas perjanjian,sekiranya penjamin meninggal maka isteri atau suami dan warisnya perlu membayar hutang piutang itu..

dan alhamdulillah bapak teman tergolong yang pertama..

dan nasihat utk anda semua:-jgn jadi penjamin kepada seseorang yang bergelar kawan..kejam tak..haha..

5 comments:

paij188 said...

susah jadi gerento ni..

zana^as said...

slm...
oleh krn tiada shoutmix..
ni nk jemput ke blog sbb ada yg memerlukan penglibtn anda..

where said...

hehe..btul2..

ayah,ummi, farish said...

TIMA KASIH, SBB SUDI JENGAH BLOG AKK..JENGAH2 LER SELAU..
STUDENT UTEM YER..AKK STAF UTEM

ija said...

betul tu jgn percaya walaupun family sndiri tuk jd penjamin...nie kan pulak kawan je..lg2 la jgn...