1

Saturday, May 29, 2010

kiDah HoliDaY at toK baLi


dek kerana boring+sunyi oleh short sem yg tah hape2 ni, teman membawa diri yg malang ini ke bumi cik siti wan kembang..mencari ketenangan, menjauhi kekecewaan dr dunia yg penuh pancaroba ini..
huhuhu..haha..wahwahwah..pandai la kamu mereka cipta..

(pic credit from google)
memang tak sangka teman segagah berani seorang diri menaiki bus selama 9jam dr tanah jajahan ali rustam ke negeri taklukan nik aziz nik mat..perjalanan yg sungguh lama..pening dan kurang selesa..tanpa highway, tanpa R&R dan sungguh menyeramkan bila bus bersisih sesama bus mahupun lori 16 tayar..malah tersentak oleh brek mengejut bila lembu takpergi sekolah melintas tanpa toleh kiri dan kanan..huhh..
tapi menariknya, teman dpt mencuci mata melihat pemandangan hening malam petronans plant di terengganu..kiri dan kanan jalan..mmg chantek dek nyalaan lampu2 disetiap bangunan..api dicorong2 menara sumbu seolah2 lilin raksasa menerangi bilik besar.. very nice..

akhirnya,dlm pukul 5pagi lebih, teman tiba dirmh kuning diatas ni..rmh si gemok..tempat yang diberi nama tok bali daerah pasir puteh,kelantan.. unbelieved it..

ini adalah mercu tanda tok bali, terletak dekat betul ngan rmh si gemok..seyes..senang je nak cari rmh mok kalau anda dh nampak kapal ni..

ini pulak jambatan panjang tok bali..pun dekat gle ngan rmh si gemok..semua dkt ngan rmh dio..hahah..betull..
hari first, pagi2 bangun pergi pasar tani di besut..jln2 cari mkanan n mmg murah gilla....apa lagi, tapau coconut shake, laksam dan murtabak..
petang pulak, melepak di rmh kakak sulong mok, kak yah sambil cicah mempelam dan minum air kelapa muda..syrupp..

ni pulak nak pergi pekan pasir puteh..mok nak tangkap gambar, so melaram la dia ngan baju kurung..

then, thanks to mok bawak teman bersantai di pantai irama, bachok..

menara irama bachok..here i come..

ini la dia pantai irama bachok..beshnye kalau dpt mandi..tp tkde org mandi pun..segan la pulok nnt jadi tontonan ramai..

makcik ti disebelah batu batan sambil melayan perasaan...

tugukah aku..beng beng..

ruhil oh ruhil..bulat oh bulat..mengapa anda bulat..

alololo...gadis tok bali beraksi anggun la konon..

i cant fly without you..haha..fuhh..main jauh2..

tengah fikir, nak madi ke tak ni..kalau mandi tak naik2 nnt..

akhirnya mengambil keputusan menjamu hidangan istimewa dan terkenal di pantai irama ini..

iaitu hidanagn bagai yang dicelup tepung..ikan, udang,bebola, ketam dan sebagainya..meh la cuba..boleh tahan..

air kelapa yang menyegarkan tekak ku setelah penat bergosip ngan si gemok..
haha..auta je..kami baik tau..

muka mu mcm akak nani mu la mok..hahah..
beshhhh lepak2 kat sini sambil isi perut kan....
angin mendamaikan..

sepanjang duduk kat rmh si gemok, dia la yg masak berbagai2 masakan..mmg suri rmh yg rajin dia ni..sudah layak menghidangkan makanan buat si suami..hahaha..
atas ni antara menu yg disediakan....thanks eE menyediakan makanan sdp2 semasa teman berada di tok bali..
ikan 3rasa marvelous..

2nd menu terindah..
sotong celup tepung tok bali..

inside the house..makin gemok lak duk rmh si gemok ni..asyik mkn je..
dah la beras siam..panjanggggg..

tiap2 mlm kitorg lepak kat sini..beranda dpn rmh si gemok..
sambil gosip2 and hirup angin laut+angin busuk mok..haha..

ni la pantai tok bali..siyes..belakang rmh si gemok je..
2minit dr rmh dia..meh la..tapi hari terakhir baru dia bawak mandi manda kat sini..sbb katanye takde klass pantai belakang rmh..dekat sgt..haha..besh ape..
mu ni..

baru ko tau pantai belakang rmh mu tu besh..
pa la lu mok..2thn tk pegi2 pantai tok bali..klu teman la, pagi petang siang mlm lepak kat situ..masak2 pastu picnic..baru besh..

syiuuuu bunyi ombak tok bali..

dh rupe mcm **gong terdampar dh haku tengok bdk ni..

wahaha..posing tk maut pun..ombak kuat sikit coz baru malam tu hujan lebat..
so kene berhati2 sikit..berenang2 ditepian je..

wahaha..mcm landing atas tilam je bdk ni..

operasi mengkebumi si gemok..30% siap..

taraaa..besh ke mok kene tanam gitu....
kalau timbus kepala tu lagi besh kan..

yg belakang tu anak sulong dlm family pakmat..
kak yah..thanks kak belanja sate sblm nek bus balik ke mlka..
see u again..bile yekk..haa,time eE kawen kan..

lepas mandi kat pantai,
melepak di bawah pohon cerry sambil colek..
haha..besh colek..colek tu dlm bahasa peroknye cicah mempelam..
..sedap n nyaman..haha..

huyee..this is my second house..hahak..tk malu..
ini rmh, pakmat yg punya..
si kurus belagak macho ditepi rmh si gemok..

ala comeinye anak kambing ni..
tak suruh bergambo pun..pandai je die posing berdua..

kambing 1..kambing 2..wahh..byknye si gemok bela kambing..
nk jd rakan kongsi leh tak..haha..besh ni wat nego..untung2..
nampak tak kapal tu..haa..itu dinamakan dekat ngan rmh mok.

berderet2 pokok pelam tepi rmh dio..
petik je bila masak..tak masak pun sodap..

ini la kereta pertama yg dimiliki oleh si gemok..haha..
canggih siot..open air..takkan terbalik atau tergolek..ekzos ngadap atas gitu..
-
-
-
so tamat la percutian teman..4hari 3mlm di tok bali..
sungguh tenang dan nyaman..
terima kasih semua termasuk pakmat(bpk eE), syam 'yg buat'(adek Ee), kak yah&family, kak mar&family dan lain2...huyeeeey..

3 comments:

nairaariaa said...

pg pantai irama ek...dekat je dgn umah..len kali dtg lg...huu

aZHIeeDA said...

tlioq ikan celop tepung air nyior dgn sume2 makanan yang sedap tu..huhu

Wanita Timur ( Syifa Rosli ) said...

sedapnya pizza.. ziarah and folow u blog.. folow me cack dear..